Саудівська Аравія

Найбільший у світі експортер нафти Саудівська Аравія до 2040 року буде готова відмовитися від нафти. Про це розповів міністр нафти і мінеральних ресурсів королівства Алі аль-Наїмі, пише FT.

Аль-Наїмі вважає, що в майбутньому країна стане глобальним гравцем на ринку сонячної та вітрової енергетики. У майбутньому королівство займеться експортом електроенергії, а не вуглеводнів.

При цьому він зазначив, що понад мільярд людей на планеті живуть без електрики, тому значний попит на викопне паливо збережеться. На думку міністра, падіння нафтових цін не робить сонячні електростанції нерентабельними. Він вірить, що використання сонячної енергії більш економічно виправдано, ніж видобуток нафти і газу.

Про намір знизити залежність від видобутку вуглеводнів в Саудівській Аравії заявили у 2012 році. У планах королівства – виробляти 41 гігават енергії (близько третини від обсягу споживання в країні) за рахунок сонячних станцій до 2032 року. Країна також робить ставку на атомну і вітряну енергетику.

Саудівська Аравія займає перше місце у світі за обсягом доведених запасів нафти – 260,2 мільярда барелів (близько чверті від усієї розвіданою нафти на планеті).

Як ми уже повідомляли, у квітні 2015 року королівство досягло рекордної видобутку більш ніж за десять років – 10,3 мільйона барелів на добу.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: