Яресько

Ухвалення законів про надання уряду України права вводити мораторій на виплати за зовнішнім комерційним боргом спонукає кредиторів до прискорення переговорів щодо реструктуризації боргу, вважає міністр фінансів Наталія Яресько.

“Думаю, ніхто – ні не кредитори, ні ми – не хоче погіршення фінансового становища України”, – наголосила вона.

“Ми знайдемо рішення, яке буде прозорим і справедливим”, – додала глава Мінфіну.

Яресько зазначила, що право введення мораторію на виплати – це один із важелів, який Україна може використати, якщо переговори йтимуть безрезультатно.

Міністр також знову уточнила, що ухвалений закон не поширюється на українські внутрішні борги.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $17,5 млрд Мінфін із 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Уряд також включив до реструктуризації єврооблігації Києва, державного Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), “Укрзалізниці”, проте зазначені позичальники провадитимуть консультації з кредиторами стосовно умов реструктуризації їхніх позик як окремі юридичні особи.

Згідно з програмою з МВФ, операції щодо зміни умов запозичень мають забезпечити виконання Україною трьох цілей: заощадження на зовнішніх платежах по боргових зобов’язаннях держави, гарантованих державою та суб’єктів господарювання держсектора на суму приблизно $15,3 млрд за період реалізації програми МВФ; забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні, не вище ніж 71% ВВП; підтримання загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) у 2019-2025 роках.

Мінфін України неодноразово наголошував, що для виконання зазначених цілей необхідно буде не лише відстрочити погашення боргу, а й списати частину його номіналу та знизити відсотки. Водночас у випадку держбанків та “Укрзалізниці” йдеться лише про перенесення термінів погашення боргу, вони також не підпадають під дію можливого мораторію на виплати.

Водночас найбільші тримачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Окрім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні – до першого перегляду програми МВФ, проте експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не приведе до припинення фінансування за програмою EFF.

У Києві з 12 травня працює місія МВФ для першого перегляду програми EFF. Передбачається, що її робота завершиться наприкінці травня – на початку червня, щоб до кінця червня могло бути ухвалене рішення про виділення другого транша за програмою EFF.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: