борг

Росія, як і раніше, не має наміру реструктуризувати борг України в 3 мільярди доларів, заявив журналістам заступник голови Мінфіну РФ Сергій Сторчак.

“Ні, ми не будемо брати участь у борговій операції. Ця штука називається в програмі розширеного фінансування “боргова операція”. Ми в борговій операції участі не беремо”, – сказав він.

Росія раніше неодноразово заявляла, що розглядає себе як офіційного кредитора України, не планує ні реструктуризувати, ні пролонгувати її борг у 3 мільярди доларів.

Сторчак заявив, що Росія очікує від України в червні чергової купонної виплати за єврооблігаціями 2013 року на 3 мільярди доларів.

“20 червня ми чекаємо черговий транш”, – сказав Сторчак.

У червні 2014 р. Україна виплатила РФ перший купон у розмірі 73,3 мільйона доларів, у грудні – другий купон на 75,5 мільйона доларів.

Нагадаємо, Росія в кінці 2013 року прийняла рішення вкласти в єврооблігації України до 15 мільярдів доларів, і незабаром був викуплений перший транш на 3 мільярди доларів з терміном обігу два роки. Решту 12 мільярдів доларів виділено не було.

Відзначимо, Мінфін висловив свою стурбованість підходом Комітету кредиторів, що представляють власників зовнішніх боргових зобов’язань нашої країни, і відсутністю готовності з їхнього боку брати участь у переговорах з реструктуризації суверенних боргів України.

При цьому Мінфін, як і раніше, переконаний у можливості досягнення угоди в інтересах усіх сторін до червня.

Україна почала переговори з реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд дол. 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд дол. З боку Міжнародного валютного фонду.

Один з учасників переговорів про реструктуризацію, державний «Укрексімбанк», оприлюднив дані, згідно з яким українська сторона в рамках переговорів про реструктуризацію розраховує в 2015 році заощадити за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: