СБУ

Служба безпеки України викрила факти розкрадання чотирма банками близько 6 млрд грн коштів рефінансування Нацбанку України.

“Співробітники Служби безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою за останній час виявили факти розкрадання менеджментом чотирьох українських банків близько 6 млрд грн коштів рефінансування Нацбанку. Найбільшу суму розтрати коштів НБУ у розмірі 4,3 млрд грн здійснили службові особи одного з цих банківських установ”, – повідомляє прес-центр СБУ в п’ятницю.

Встановлено, що посадові особи банків задіяли кілька шахрайських схем для розкрадання грошей. Зокрема, всупереч умовам отримання рефінансування, менеджмент банківських установ для виведення коштів кредитував підконтрольні і фактично збанкрутілі комерційні структури і скуповував на гроші Нацбанку “сміттєві” цінні папери. Зловмисники також використовували махінації з заставною нерухомістю, протиправно виводячи її з активів банків.

“На сьогоднішній день Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію і почав процедуру ліквідації цих банків, тому всі виплати вкладникам здійснюються за його рахунок”, – наголошується в повідомленні.

Генеральною прокуратурою за матеріалами Служби безпеки України за фактом розкрадання коштів в кожному з банків відкриті кримінальні виробництва за ч.5 ст.191 та ч.2 ст.205 Кримінального кодексу України.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: