декомунізація

Президент Петро Порошенко підписав закони, відомі як «закони про декомунізацію», повідомила прес-служба голови держави.

Ідеться про чотири закони: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації, нагадує прес-служба.

Підписуючи ці закони, Порошенко заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде подано проект закону, спрямований на вдосконалення норми щодо відповідальності за порушення Закону про статус борців за незалежність України у ХХ столітті, мовиться в повідомленні. Законопроектом, який ініціював президент, пропонується усунути колізії, які можуть бути використані для зловживання нормами законодавства, порушення прав і свобод людини і громадянина, зокрема, в частині свободи наукових досліджень і міжнародної співпраці та діалогу.

Ці закони Верховна Рада ухвалила ще 9 квітня.

Деякі моменти, що містяться в цих документах, викликали занепокоєння, що їх можна було б використати на шкоду свободі слова і свободі наукових досліджень.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: