Столтенберг вважає, що НАТО і Євросоюз можуть ефективно протистояти гібридним війнам.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг бачить хорошу перспективу для співпраці Північноатлантичного альянсу з Європейським союзом у сфері протидії гібридним війнам. Про це він заявив у Брюсселі.

“Гібридна війна – це комбінація військових і невійськових засобів. Йдеться про використання таємних операцій, про обман, про застосування “економічної зброї”, про інформаційні компанії, і ми повинні бути готовими дати гідну відсіч цій загрозі”, – сказав генсек НАТО в понеділок у Брюсселі на прес-конференції в зв’язку з майбутньою зустріччю глав МЗС країн альянсу в Туреччині.

Не називаючи конкретне джерело такої загрози, Столтенберг обґрунтував нею необхідність, в першу чергу, військових засобів. “І в цьому НАТО володіє унікальними в своєму роді можливостями, але ми потребуємо також інших засобів, щоб мати можливість захищати наших союзників проти гібридної війни”, – зазначив глава Північноатлантичного альянсу.

“Можна подумати, наприклад, про економічні заходи. Є ще енергетична сфера, а також кібернетична. Ось сфера, де існує реальна можливість співробітництва між Європейським Союзом і НАТО”, – вважає Столтенберг.

Він назвав низку напрямків, за якими НАТО вже реагує у зв’язку з нібито цією загрозою. В першу чергу Столтенберг вказав на високу готовність сил НАТО як форму стримування. За його словами, дуже важливі як хороший захист від гібридної війни сили спеціального призначення. Важливо також краще знати і розуміти ситуацію, тобто йдеться про розвідку, в тому числі використання розвідувальних безпілотників – напрямок, який особливо активно розробляється в НАТО.

І в кінці генсек згадав “стратегічну комунікацію”. “Потрібно бути готовими давати відсіч потокам дезінформації, які підключаються до цих гібридних атак”, – пояснив Столтенберг.

Зазначимо, питання гібридних воєн стало актуальним після того, як Росія в березні 2014 року анексувала український Крим, а потім організувала сепаратистський рух на Донбасі. Незважаючи на те, що Росія заперечує причетність у конфлікті на сході України, світова спільнота не сумнівається, що так званих ополченців забезпечує озброєнням і засобами Російська Федерація.

Гібридна війна (англ. Hybrid warfare) – термін, запропонований в кінці XX століття у США для опису військової стратегії, яка об’єднує в собі звичайну війну, малу війну і кібервійну. Також словосполучення «гібридна війна» деякі використовують для опису нападів із застосуванням ядерної, біологічної та хімічної зброї, саморобних вибухових пристроїв та інформаційної війни. Такий підхід до ведення конфліктів є різновидом війни.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

ваш коментар: